Veilig uitgaan

Omschrijving van het probleem


In de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn er veel uitgaansmogelijkheden, van een hapje eten tot een kroeg. In de gemeente Hoogezand-Sappemeer is het allemaal, maar hoe zit het met de veiligheid in deze uitgaansgelegenheden?

 

Het probleem

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer wonen 34.780 mensen, hiervan is 11 procent tussen de 15-24. Dit houdt in dat er ongeveer 3,820 jongeren zijn in die leeftijdscategorie.


Hiervan zullen ongeveer 2500 jongeren zijn die uitgaan in de gemeente.

In de gemeente zijn weinig problemen met uitgaande jongeren behalve in Sappemeer op de noorderstraat.

Het Pierement, Bruintje Beer c.q. De Vlinder, Shalom en Avenue overtreden elk weekend het APV op de sluitingstijden van de Horeca, hierdoor ontstaat erg veel overlast. Dit ontstaat omdat jongeren uit de buurt naar Sappemeer komen omdat daar de Horeca nog tot ‘s morgensvroeg open is.

In 2012 zijn er 321 incidenten gemeld van vernielingen, 128 gevallen van geweld en 115 gevallen van bedreigingen dit zijn alle cijfers bij elkaar, en niet alleen de gevallen van uitgaan.

 

 

Het beleid van de gemeente:
Het APV

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft hiervoor beleid gemaakt, met enkele regels.

Hier volgen de belangrijksten:

 

Figuur 6 Overgenomen van Uitgaan door Marco de Vries

1. alle horeca gelegenheden een gedrag en huisregels hebben, die zichtbaar zijn voor de bezoekers.

2. Na middernacht worden geen alcoholische consumpties geschonken tegen een lagere dan de gebruikelijke vergoeding (geen ‘happy hour’ of ‘piekuur’).

3. Aan kennelijk (bijna) dronken gasten wordt geen alcohol meer verkocht of geschonken. Tevens worden deze mensen niet binnengelaten

4. De horeca werkt mee aan voorlichting door politie en brandweer aan haar personeel.

5. Bij de Ingangen is er voldoende licht om de gasten goed te kunnen zien.

6. De ondernemer is verantwoordelijk voor de bezoekers, en wanneer er incidenten zijn dienen zij de politie op de hoogte te brengen

7. De ondernemer draagt er zorg voor dat geen consumpties en/of glaswerk vanuit de horecagelegenheid mee naar buiten worden genomen

8. Tevens dienen alle sluitingstijden en regels aangehouden te worden.

Wanneer deze regels worden overtreden zullen er consequenties volgen, dit is afhankelijk van het geval.

Deze regels zijn gebaseerd op de landelijke wetten.

Geluidsvoorschriften algemeen: (Wet milieubeheer.) hierin staan de regels voor het geluid de duur hiervan en het tijdstip waarop het wordt gehouden. Hierop kan de gemeente wel afwijken als ze dat zouden willen, maar de staat kan het besluit te niet doen als ze er niet tevreden mee zijn.

Drank en Horecawet

Hierin staan alle regels die te maken hebben met alcohol en het verkopen hiervan.

 

 

U kunt het volgende zelf ondernemen:
 

Wanneer er incidenten zijn dit melden bij de gemeente, zij kunnen maatregelen treffen tegen de horeca bedrijven. Verder kunnen ze last gevende jongeren aan te spreken op het gedrag, hierdoor is er een grotere sociale controle in de omgeving en zullen er minder incidenten plaatsvinden.

 

 

Met behulp van:

Gemeente Hoogezand-Sappemeer, convenant (2012) via

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QOFSErJOr64J:members.home.nl/m.m.rietveldt/vvd/actueel/img/Horecaconvenant%2520concept%2520totaal.doc+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl (word document)
 

Overheid wet en regelgeving (2013) via

https://wetten.overheid.nl/BWBR0002458/geldigheidsdatum_11-12-2013 
 

Wilma Mansveld, Jeugdmonitor (2012) via https://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Downloads/JEUGDMONITOR_PROVINCIE_GRONINGEN_2012.pdf