Veilig winkelgebied

Omschrijving van het probleem?

“Uit onderzoek door Detailhandel Nederland op basis van politieregistratie blijkt dat 1 op de 30 winkeldieven agressief en gewelddadig wordt bij aanhouding. 12 procent van die gewelddadige dieven is minderjarig.”

 

Binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer kennen wij twee grote winkelgebieden: ten eerste de Hoofdstraat in Hoogezand zelf en ten tweede De Hooge Meeren ook in Hoogezand. De gemeente wil uiteraard zijn inwoners kunnen garanderen dat deze genoemde centra zo veilig mogelijk zijn, maar wat doet de gemeente nou echt? En wat kunt u als burger doen om het winkelen zo veilig mogelijk te houden?


Het beleid van de gemeente:

 

Winkelcentrum De Hooge Meeren is al jaren één van de grootste overdekte winkelcentra van noord Nederland. De Hooge Meeren is een gecertificeerd winkelcentrum met 3-sterren van het keurmerk Veilig Ondernemen. Om het centrum zo veilig mogelijk te houden worden er tussen de winkeliers onderlinge afspraken gemaakt over hoe (en wat) met bepaalde zaken om te gaan. Hier volgen enkele al bereikte voorbeelden:

  • Sms alert naar alle ondernemers bij verdachte zaken
  • Lik op stuk via de €151.00 regeling die in rekening wordt gebracht aan de dader bij diefstal
  • Internetsite waar de ondernemers kunnen kijken wie een winkelverbod hebben
  • Aanhouding en aangiftebeleid: de beveiliging of de huismeester kan aangifte doen
  • Intensieve samenwerking met de politie

 

U kunt zelf het volgende ondernemen:

Burgernet
Mede dankzij deze maatregelen kunt u veilig winkelen, maar wat kunt u zelf doen om de veiligheid te behouden? Allereerst kunt u zich aanmelden bij Burgernet, Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in een bepaalde buurt. De politie kan via sms of een ingesproken bericht burgers vragen te helpen bij een zoekactie als er iets in die buurt gebeurt. Op dit moment wordt al 1 op de 10 Burgernetacties opgelost dankzij tips van deelnemers. Des te meer mensen zich aan zullen melden des te veiliger winkelgebieden worden!

 

Figuur 4 Overgenomen van de website van Burgurnet, 2013

 

Stadswachten

Om ook in de Hoofdstraat het winkelen zo veilig mogelijk te maken worden maatregelen getroffen. Zo worden er sinds 1996 stadswachten ingezet die in het centrum rondlopen. De stadswachten zijn met name bezig met de burger zelf. En zijn ook een aanspreekpunt geworden voor zowel winkeliers als bezoekers als deze problemen, overlast of vernieling ondervinden binnen het gebied waarin ze werken of wonen. Ook spreken stadswachten veel met politie en gemeentelijke diensten en zijn een soort van oog en oren van deze instanties geworden. Stadswachten begeven zich zo veel mogelijk in openbare ruimtes en zo veel mogelijk buiten, ook om te helpen bij kleine problemen en om eventueel eerste hulp te bieden bij criminaliteit en (verkeers)ongevallen. 

 

Verder is er op de vrijdagavond een algemene koopavond in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. En er is een markt in de Hoofdstraat op de zaterdag. Op deze twee dagen zullen ook stadswachten aanwezig zijn om de belangen en de veiligheid van burgers te waarborgen.

 

Informatie van de site van de Rijksoverheid over Burgernet:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/politie/vraag-en-antwoord/wat-is-burgernet.html

 

Voor  informatie over het Keurmerk veilig ondernemen zie:

(Via: https://www.dehoogemeeren.nl/?p=3-sterren-voor-veilig-ondernemen)

Wat wordt er gedaan aan veiligheid van burgers tijdens het winkelen?

 

Camera’s, surveillance, samenwerking tussen winkeliers onderling

(KVO? https://www.hbd.nl/pages/50/Onderwerpen/Bestrijding-van-winkelcriminaliteit/Veilig-winkelgebied.html)


Nadere informatie over winkelcentrum De Hooge Meeren:

https://www.dehoogemeeren.nl/