Veilige evenementen

Omschrijving van het probleem
 

Ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer worden evenementen georganiseerd. Hierdoor is er door de gemeente beleid gemaakt om dit op een leuke en veilige manier te kunnen organiseren.

Om te kijken naar veilige evenementen is het belangrijk om te weten wat een evenement precies is. In de APV 2013 van de gemeente Hoogezand-Sappemeer wordt een evenement omschreven als: “elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak.

 

Figuur 7 Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer (2013). Door hskrant.nl.

 

In al deze evenementen wordt een onderscheid gemaakt tussen een groot evenement(Concert, optocht, wedstrijd) en een klein evenement(buurt barbecue). Het verschil in dit onderscheid zit vooral in of er een vergunning moet worden aangevraagd of dat er alleen een melding gedaan hoeft worden. Voor een klein evenement is geen vergunning vereist. Het gaat hierbij dan om een evenement die overdag plaats vind, niet op de openbare weg, er slechts kleine objecten zijn geplaatst en het bezoekersaantal niet meer is dan 50 personen(APV 2013, Art. 2:25 lid 2). Voor zo’n evenement volstaat een melding bij de gemeente. Deze melding moet dat wel 5 werkdagen voor het evenement plaatsvindt gedaan worden. Voor alle andere evenementen moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Een van de punten waar de gemeente op moet letten is de veiligheid en hoe deze gewaarborgd kan worden. Hiervoor kan de gemeente advies krijgen van verschillende organisaties.

 

 

Het beleid van de gemeente:
 

De gemeente draagt in eerste instantie zorg voor het verstrekken van de vergunningen. Voordat deze worden verstrekt zal de gemeente advies vragen aan de politie(openbare orde), brandweer(brandveiligheid) en de GHOR(hygiëne en zorg). Op basis van deze adviezen en eigen onderzoek zal de gemeente de vergunning toekennen op afwijzen. Wanneer de gemeente de vergunning verstrekt zullen hier wel een aantal voorwaarden op staan waar de organisator aan moet voldoen. Tijdens een evenement zal de gemeente handhaven. Dit doet de gemeente door middel van het inzetten van stadswachten. De stadswachten zullen controleren of de organisator zich houd aan de voorwaarden die zijn opgesteld door de gemeente maar ook of de organisator zich houdt aan de APV. Wanneer dit niet zo is zal de stadswacht handhaven en hiervoor een bekeuring uitschrijven. Daarnaast kan de gemeente in overleg met de politie agenten inzetten om de veiligheid op het evenement te waarborgen en de mensen die voor onveiligheid zorgen aan te pakken.

 

U kunt het volgende zelf ondernemen:
 

Het is erg belangrijk dat de burger zich voorbereid. Dit doet de burger door van tevoren de berichten van de organisatie in de gaten te houden. Ook de berichten die de hulpverleningsdiensten naar buiten brengen kunnen interessant zijn. Daarnaast is het goed om het weer in de gaten te houden en hierop te anticiperen. Op het evenement is het voor de burger belangrijk om de berichtgeving die de organisatie geeft goed te volgen en op te volgen. Daarnaast is het belangrijk om geen confrontatie aan te gaan met andere burgers en te luisteren naar de hulpverleningsdiensten. Om ongevallen en vechtpartijen te voorkomen kan de burger zelf verstandig om gaan met alcohol en drugs.

 

Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer (2013). Door hskrant.nl. Geraadpleegd via https://www.hskrant.nl/evenementen/13816/slotdag-avondvierdaagse-hoogezand-sappemeer/

APV 2013. (2013). Algemeen plaatselijke verordening Hoogezand-Sappemeer. Hoogezand: Gemeente Hoogezand-Sappemeer.