Brandveiligheid

Omschrijving van het probleem

Waar je ook komt, in elke gemeente speelt brandveiligheid een belangrijke rol. Voor woningen en openbare gebouwen is het van belang dat mensen er heelhuids uit kunnen komen in geval van brand, maar ook voor fabrieken is het van belang dat er geen gevaarlijke stoffen vrij komen en dat het explosiegevaar in geval van brand zo laag mogelijk is.

 

Figuur 18 Obex.nl, keurmerk, auteur onbekend, 2013

 

Onderaan deze pagina staat een link naar het bouw besluit van 2012. Hierin staat vastgelegd welke voorzieningen in gebouwen aanwezig moeten zijn om in geval van brand de brand zo langzaam mogelijk te laten ontwikkelen, om mensen in het gebouw bewust te maken van brand en dat ze de vluchtroutes in het gebouw makkelijk kunnen vinden. Ook staat hierin welke veiligheidsmaatregelen er bij de bouw en sloop van een gebouw getroffen moet worden om brand te voorkomen.                                                              


In 2010 zijn er in heel Nederland eenenveertigduizend branden geregistreerd. Hierbij kwamen vijfenzestig mensen om het leven.  Van die eenenveertigduizend branden waren er vijftienduizend binnenbranden, dat wil zeggen branden in een gebouw. Van deze branden vond 57% plaats  in een gebouw waarin mensen wonen. Dit zijn grote en ernstige cijfers, daarom besteden gemeenten en brandweer in heel Nederland veel aandacht aan de brandveiligheid van gebouwen. 

 

Wat kun u als burger zelf doen om uw huis zo brandveilig mogelijk te maken?

Je kunt brand nooit gegarandeerd voorkomen, wel kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Ten eerste worden er bij de bouw van nieuwe huizen en gebouwen al steeds meer gebruik gemaakt van brandvertragende materialen. Die zorgen ervoor dat een brand in het betreffende gebouw minder snel kan ontwikkelen. Ook kunt u in uw eigen woning een aantal maatregelen nemen om brand te voorkomen. Het is verstandig om apparaten in huis niet onnodig aan te laten staan. Ook is het handig om rookmelders in uw huis op te hangen, in geval van brand geven de rookmelders een heel doordringend piepsignaal als ze rook hebben gedetecteerd. U kunt daarnaast voor uzelf en met uw medebewoners een vluchtplan opstellen voor het geval er in uw woning brand uitbreekt. Tenslotte kunt u blusmiddelen voor in uw huis aanschaffen zodat u een klein brandje meteen kunt bestrijden. Via de link onderaan de pagina kunt u meer lezen over maatregelen die u in uw eigen woning kan nemen. In openbare gebouwen is het slim om even de vluchtroutes door te nemen zodat u in geval van brand weet waar de nooduitgangen zijn. Deze vluchtroutes zijn te vinden in de gangen van het gebouw waar ze aan de muur hangen.

 

Het beleid van de gemeente:

De brandveiligheid in gebouwen wordt vooral door de brandweer gecontroleerd. De brandweer valt hedendaags onder de veiligheidsregio en niet meer onder de gemeente. De gemeente Hoogezand-Sappemeer werkt intensief samen met de brandweer om de brandweerzorg en nazorg bij een brand zo goed mogelijk te laten verlopen. Omdat de brandweer nu onder de veiligheidsregio valt werkt de gemeente Hoogezand-Sappemeer ook samen met andere gemeentes om de brandweerzorg in de hele veiligheidsregio te verbeteren. 

 

 

 

Hieronder de link naar het bouwbesluit:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0030461/volledig/geldigheidsdatum_22-12-2013#Opschrift


Hieronder de link naar de website waar u kunt lezen welke maatregelen u zelf tegen brand kunt nemen.

https://www.ineas.nl/primeshome/TipsAdvies/Preventie/Wonen/Voorkombrand/tabid/70/Default.aspx

 

Jaarstukken 2012

Gemeente Hoogezand-Sappemeer

https://www.hoogezand-sappemeer.nl/data/publicatie-website/_25C644B617AA304DC1257B7B002AEAED/Jaarstukken%202012.pdf?_dc=1369900425788

 

https://www.ineas.nl/primeshome/TipsAdvies/Preventie/Wonen/Voorkombrand/tabid/70/Default.aspx

 

Uitgever: Centraal bureau voor de statistiek

Auteur: H. Rietveld

Artikel: Brandweerstatistiek

https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/CBED64CB-74AD-434D-8229-4B86C231E9CA/0/2010w35pub.pdf.

 

Figuur 17 overgenomen van https://www.obex.nl/images/custom/bgb_keurmerk.png  keurmerk brandveilig gebruik bouwwerken. (BGB Keurmerk)