Verkeersveiligheid

Omschrijving van het probleem

We worden tegenwoordig steeds mobieler. Er is een stijgende vraag naar goed begaanbare wegen en snellere manieren om van A naar B te komen. Bij de toename hiervan speelt natuurlijk ook de verkeersveiligheid een grote rol. De grote vraag is nu wat de gemeente eraan doet om de verkeersveiligheid zo optimaal mogelijk te houden. Gaan we allemaal meer fietsen of carpoolen? Of gaan we proberen om de al heel veilige (één van de veiligste van Europa) wegen nog veiliger te maken.

Deze tabel komt van: www.provinciegroningen.nl en geeft het aantal verkeersdoden en ziekenhuisgewonden aan in de provincie Groningen van 1995 tot 2008.

 

Figuur 17 Overgenomen van provincie Groningen, Verkeersdoden en ziekenhuisgewonden, auteur onbekend

 

Het beleid van de gemeente:

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer gelden uiteraard de gebruikelijke verkeersregels. Dit is een verkorte versie van de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Dit zijn de normaal landelijke verkeersregels die voor iedere bestuurder gelden.

Maar wat doet de gemeente nou extra om de verkeersveiligheid voor inwoners net iets beter te maken? Er wordt in Hoogezand-Sappemeer in bepaalde wijken meegedaan aan de actie: buurtlabel Veilig Verkeer. Als een wijk eenmaal het keurmerk buurtlabel Veilig Verkeer heeft gekregen is de wijk niet (klopt dat wel? Moet het woordje “niet” niet weg?)  100% verkeersveilig. Het betekent dat inwoners en medewerkers van de gemeente samen hebben gewerkt de buurt zo verkeersveilig mogelijk te maken. Ook wordt van lokale weggebruikers verwacht zich zo veilig mogelijk te gedragen.


U kunt het volgende zelf ondernemen:

Ook inwoners kunnen actie ondernemen als in de wijk een verkeerssituatie voorkomt die als onveilig wordt ervaren. Via het meldpuntveiligverkeer kunnen inwoners heel eenvoudig melden waar een gevaarlijke verkeerssituatie is en wat er aan de hand is. Niet alleen wordt er geprobeerd het probleem op te lossen, ook worden alle meldingen anoniem opgenomen in de Nationale Database Subjectieve Verkeersveiligheid. Gemeenten kunnen deze database inzien en gebruiken voor het opstellen van het verkeersveiligheidsbeleid.    

Samenwerken aan verkeersveiligheid
Binnen de provincie Groningen wordt ook over de verkeersveiligheid gesproken. Dit gebeurt in een regionaal platform: het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen. Hierin zitten de voornaamste instanties die gaan over het verkeer en gerelateerde zaken o.a. de regiopolitie Groningen, gemeenten, het Openbaar Ministerie en enkele maatschappelijke organisaties zoals de ANWB en Veilig Verkeer Nederland. Samen stellen deze instanties elk jaar een Maatregelenpakket Verkeersveiligheid ‘Samen veilig op weg’ op. Dit is een plan om de verkeersveiligheid binnen de provincie te verbeteren. Jaarlijks wordt hiervoor zo’n 550.000 euro vrijgemaakt van de Rijksoverheid. Met dit geld worden voornamelijk verkeerseducatieactiviteiten georganiseerd, zoals het verkeersveiligheidslabel voor scholen en de cursus Trials voor jonge automobilisten.

Binnen de provincie Groningen worden ook maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In het Beleidsplan Verkeersveiligheid Provinciale Wegen staan deze. De provincie  hoopt door het invoeren van dit nieuwe beleid het aantal doden en gewonden op provinciale wegen te verminderen. De wegen zijn al zo aangepast dat ongevallen alleen nog maar voorkomen zonder bepaalde oorzaken. Uit onderzoek blijkt echter dat veel ongevallen veroorzaakt worden door het gedrag van verkeersdeelnemers zelf. Door op scholen voorlichting te geven en meer politiecontroles langs wegen wordt geprobeerd het gedrag op de wegen te beïnvloeden.


De landelijk geldende verkeersregels: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/documenten-en-publicaties/brochures/2012/02/28/verkeersborden-en-verkeersregels-in-nederland.html

Het beleid van de provincie Groningen om d.m.v. samen te werken het verkeer veilig en toegankelijk te houden:

https://www.provinciegroningen.nl/beleid/verkeer-en-vervoer/veilig-verkeer/samenwerken-aan-verkeersveiligheid/

 

Een voorbeeld van een wijk waarin wordt samengewerkt aan de verkeersveiligheid:

https://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10418323.ece/De-Vosholen-zet-zich-in-voor-verkeersveilige-buurt

Verdere informatie voor het  Meldpunt Veilig Verkeer:

https://viaclick.via.nl/vvn/

Zie ook: https://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Downloads/hoofdrapporlowres.pdf

De autocursus Trials:

https://www.trials.nl/home/