Polarisatie en radicalisering

Omschrijving van het probleem

Bij het begrip radicalisering denken we al snel aan terroristen maar dat is niet wat radicalisering precies inhoud. Radicalisering is het proces waardoor iemand gevormd wordt tot een extremist. Extremisten hebben een duidelijke denkwijze over een of meerdere onderwerpen, en zij schuwen niet om die denkwijze met behulp van geweld op de samenleving over te brengen. In dit laatste geval spreken we niet meer van radicalisme, maar van terrorisme. Omdat er dus vanuit radicalisering een constante dreiging is voor terroristische aanslagen en er dus gevaar voor de samenleving dreigt, is het een maatschappelijk probleem. Het is moeilijk om aan te geven wat de exacte cijfers van radicalisering zijn. Extremisten die bekend zijn worden door de AIVD in de gaten gehouden maar er kunnen elke dag weer nieuwe bij komen. De twee grootste groepen extremisten in Nederland zijn de Jihadistische extremisten en de Neonazi’s. Beide groepen hebben een harde kern van enkele honderden activisten.

 

Figuur 21 Overgenomen van Rotterdam.nl gemeentelijke aanpak van radicalisering, auteur onbekend. 2013

 

Bij polarisatie worden tegenstelling tussen partijen of bevolkingsgroepen versterkt en kan er uiteindelijk een conflict ontstaan. Vroeger werd polarisatie gekenmerkt door de tegenstelling tussen protestanten en katholieken. Tegenwoordig is er een nieuwe tegenstelling tussen moslims en niet-moslims ontstaan.

 

Terrorisme is strafbaar en wordt in Nederland als zeer ernstig beschouwd. Nederland probeert jongeren zoveel mogelijk uit het terrorisme te houden en daarom is aanzetten tot radicalisering in Nederland ook strafbaar. Onderaan deze pagina is een  link opgenomen, als u die opent komt u bij de wet terroristische misdrijven.

 

Wat kunt u als burger doen?

Als burger is het moeilijk om radicalisering te herkennen. Als u in uw naaste omgeving merkt dat iemand vreemd gedrag vertoond, dan kunt u dit melden bij de gemeente en de politie. 

 

Het beleid van de gemeente:

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft geen duidelijk beleid tegen terrorisme, radicalisering en polarisatie. Via de volgende website kunt u algemene informatie vinden over terrorismebestrijding.

Landelijk wordt er steeds meer aandacht besteedt een het inperken van radicalisering en terrorisme. De gemeente zou afspraken met de politie moeten maken hoe ze om moeten gaan met signalen van radicalisering. De politie kan die signalen analyseren en dan de informatie beoordelen. Als uit de informatie blijkt dat er dreiging vanuit gaat kan de politie deze informatie en signalen doorspelen aan de AIVD. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de informatie op de juiste manier wordt verwerkt en dat de informatie bij de juiste personen terecht komt, zonder dat de gemeente verkeerde beslissingen neemt en de informatie onbruikbaar maakt. Hierdoor kan er snel en effectief op de informatie gereageerd worden en kan eventueel gevaar ingeperkt worden. 

 

 

Hieronder staat de link die u naar de wet terroristische misdrijven brengt.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2004-290.html

Hieronder staat de link waar u informatie kunt vinden over terrorismebestrijding.

https://www.nctv.nl/

 

Artikel: Islamitische en extreem rechtse radicalisering in Nederland.

Auteur: Alfons Fermin

Secretariaat RISBO

Erasmus Universiteit Rotterdam

November 2009

Gevonden via google/scholar , Zoekopdracht “polarisatie en radicalisering”

 

https://www.polarisatie-radicalisering.nl/fileadmin/user_upload/pdf/Polarisatie__bedreigend_en_verrijkend__RMO_.pdf#page=216

Artikel: Polarisatie in debat, convergentie in de samenleving.

Auteur: Jan Pieter van Oudenhoven.

Uitgever: SWP Amsterdam

2009

 

Terrorismebestrijding Hoogezand-Sappemeer

https://www.hoogezand-sappemeer.nl/over-hoogezand-sappemeer/publicatie/terrorismebestrijding

 

Artikel:  Stappenplan aanpak van polarisatie en radicalisering.

Auteur: M. Zannoni & B. Naaijkens

Uitgever: Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement.

Datum: 18 Januari 2007

 

Figuur 20 overgenomen van https://www.rotterdam.nl/gemeentelijke_aanpak_van_radicalisering

Artikel: gemeentelijke aanpak van radicalisering

Auteur: Niet bekend.